راهنمای پذیرندگان :
تعاریف
پذیرنده: شخص حقیقی یا حقوقی است که با پذیرش کارت بانکی و با استفاده از ابزار پذیرش نسبت به دریافت وجوه ناشی از فروش کالا و یا خدمات، اقدام مینماید.
کد پذیرندگی: کد منحصر به فرد هر پذیرنده که در تمامی رسیدها ثبت شده است.
دارنده کارت: شخصی که به منظور دریافت خدمات پرداخت الکترونیک از طریق کارت بانکی متصل به حساب بانکی، تقاضای ارسال تراکنش به وسیله ابزارهای پذیرش را دارد.
شاپرک: شبکه الکترونیکی پرداخت کارت/شاپرک شبکهای است که به منظور ساماندهی نظام پرداخت در کشور به خصوص پایانههای فروش الکترونیکی در نظام بانکی ایجاد شده و کلیه تراکنشهای حاصل از ابزارهای پذیرش توسط این شبکه نظارت و کنترل میشود و به طور کلی نظارت بر عملکرد فنی و اجرایی و انجام عملیات پرداخت و تسویه را برعهده دارد.
پشتیبان: تکنسین ابزارهای پذیرش POSکه جهت بازاریابی، نصب و پشتیبانی ابزارهای پذیرش در محل پذیرنده حاضر میشود و اقدام به دریافت مدارک بازاریابی و نصب یا رفع نقص دستگاه کارتخوان مینماید.
دفاتر استانی: دفاترشرکت پرداخت الکترونیک سپهر در استانهای مختلف که مستقیماً تحت نظارت دفتر مرکزی بوده و پرسنل آن جزء پرسنل شرکت میباشند.
مرکز ارتباط با مشتریان: واحدی مستقر در ساختمان مرکزی شرکت پرداخت الکترونیک سپهر، که از طریق ارتباط تلفنی با شماره ۱۶۸۶ مشکلات و نقطه نظرات پذیرندگان و مشتریان را در سامانه ثبت مینماید.
ابزار پذیرش: عبارت است از سختافزار و نرمافزاری که امکان تراکنش را برای دارنده کارت فراهم میسازد.
کارتخوان فروشگاهی: ابزاری است سیار و یا غیر سیار که با پذیرش کارت بانکی میتواند امکانی را فراهم کند تا وجه به صورت الکترونیکی از حساب دارنده کارت به حساب پذیرنده منتقل شود.
فهرست سیاه: فهرستی از پذیرندگان اطلاق میشود که به دلیل تخطی از الزامات و مقررات، تمامی ابزارهای پذیرش متعلق به آنها در تمامی شرکتهای ارائه دهنده خدمات پرداخت، غیرفعال شده و ارائه خدمات پرداخت به آنها تا زمان خروج از فهرست سیاه، ممنوع و متوقف میگردد.
نحوه درخواست دستگاه
- مراجعه حضوری متقاضی به شعب بانکهای طرف قرارداد
- ثبت نام متقاضی در سایت شرکت پرداخت الکترونیک سپهر
مدارک مورد نیاز
اخذ تصویر رو و پشت کارت ملی
تصویر صفحه اول شناسنامه
در صورت داشتن توضیحات شناسنامه اخذ تصویر صفحه توضیحات الزامی است.
تصویر صفحه اول گذرنامه
شماره موبایل ثبت شده به نام پذیرنده
تلفن ثابت
شماره شبا به نام پذیرنده (به همراه کد شعبه مرتبط با حساب اعلام شده)
کد مالیاتی
نام فروشگاه (چاپ بر روی پرفراژ)
آدرس فروشگاه و سند مالکیت یا اجاره نامه مرتبط
کدپستی فروشگاه
مجوز فعالیت / پروانه کسب
رسته صنفی و صنف مرجع
اساسنامه/آگهی تاسیس – روزنامه رسمی
مجوزهای الزامی هر صنف از مراکز معتبر
انواع دستگاه
ثابت: توسط خط تلفن و یا lan wifi به شبکه بانکی متصل میشوند و از نظر جا به جایی دارای محدودیت میباشند.
سیار: (بیسیم) که توسط سیمکارت اتصال gprs/4G به شبکه بانکی متصل میشوند و قابلیت جابهجایی در سراسر کشور بدون هیچ گونه محدودیتی را دارا میباشند.
اندروید: در واقع کارتخوان اندرویدی یک کارتخوان است که سیستم عامل آن اندروید است و صفحه نمایشگری تمام لمسی دارد.دستگاه پوز اندرویدی نسل جدیدی از کارتخوانها میباشد که با داشتن قابلیتهای فراوان در زمینه تکنولوژی روز دنیا توانسته سرعت بیشتری در انجام تراکنشها و دیگر کارهای مربوط به خدمات پرداخت داشته باشد.
و دیگر ویژگیهای این کارتخوان این است که به نرم افزارهای مالی و حسابداری و نرم افزارهای مربوط متصل میشود.
انواع تراکنش
خرید: فرآیندی است که دارنده کارت هزینه کالا و خدمات دریافتی را از طریق ابزارهای پذیرش موجود در شبکه الکترونیکی پرداخت، میپردازد.
مانده گیری (موجودی) : خدمتی است که از طریق آن دارنده کارت به وسیله یکی از ابزارهای پذیرش موجود در شبکه الکترونیکی پرداخت، از میزان موجودی حساب خود اطلاع حاصل میکند.
شارژ : خدمتی است که دارنده کارت با استفاده از آن اقدام به خرید شارژ تلفن همراه از طریق شبکه پرداخت مینماید. این خدمت میتواند به دو صورت خرید و شارژ همزمان و خرید و شارژ غیر همزمان انجام شود.
قبض: تراکنش پرداخت قبض از نوع تراکنشهای مالی شناسه دار است که حداقل حاوی اطلاعات شناسه پرداخت و شناسه قبض میباشد.
خطای تراکنش ناموفق: به هر علتی که تراکنش درخواستی کاربر با موفقیت به سرانجام نرسد و رسید تراکنش موفق در اختیار وی قرار نگیرد، پیامی مبنی بر تراکنش ناموفق دریافت میکند.
دلیل تراکنش ناموفق میتواند کاربر یا مشتری، فروشنده یا کسب و کار، پذیرنده، صادر کننده و یا شبکهی پرداخت باشد.
اغلب تراکنشهای ناموفق به دلیل خطای کاربری بوده و مواردی مانند وارد کردن رمز عبور اشتباه و عدم موجودی کافی در بروز آن دخیل است. بروز اختلال در شبکهی پرداخت یا بانک مبدأ و مقصد از دیگر دلایل بروز تراکنش ناموفق به شمار میرود.
نحوه استعلام پشتیبان
۱-ارائه کارت شناسایی
۲-تماس با مرکز ارتباط با مشتریان
خدمات
رفع خرابی: خدمت رفع خرابی و یا نیازمندیهای پذیرندگان با ثبت موضوع در مرکز ارتباط با مشتریان شرکت و ثبت موضوع خرابی و یا نیازمندی امکان پذیر میباشد. پذیرندگان از ارائه هرگونه هزینه به حساب های شخصی پشتیبان خودداری نمایند.
بازدید ادواری: خدمت بازدید ادواری دستگاههای کارتخوان به صورت ماهانه و یا دو ماهه بر تمامی دستگاههای شرکت صورت گرفته و پشتیبانها ملزم به انجام تراکنش شاخص مخصوص بر روی دستگاه، بروزرسانی نسخه و رول رسانی به پذیرندگان میباشند. پذیرندگان باید همکاری لازم جهت انجام بازدید را با پشتیبانها داشته و پس از احراز هویت آنها با ارائه کارت شناسایی امکان دسترسی به دستگاه را میسر سازند.
در صورت عدم ارائه دستگاه در زمان بازدیدهای ادواری جهت بروزرسانی نرم افزار و… توسط پشتیبان مربوطه، دستگاه غیرفعال شده و امکان استفاده از دستگاه وجود نخواهد داشت.
رول رسانی به پذیرندگان بر اساس تعداد تراکنشهای ثبت شده در سامانه های نظارتی شرکت محاسبه و به پذیرنده تحویل میگردد.
نکات امنیتی و الزاماتی که پذیرندگان باید بدانند
- پذیرنده موظف است پایانه را در محلی قرار دهد که دارنده کارت بتواند به راحتی و با خیال راحت رمز خود را وارد و از مبلغ ثبت شده بابت خرید اطمینان حاصل کند.
- پذیرنده متعهد است در جهت حفظ و نگهداری صحیح پایانه فروش از وارد آمدن ضربه فیزیکی، سقوط از روی میز، مجاورت با دستگاههای گرمازا، نفوذ مواد شیمیایی، مایعات و گرد و غبار، مخدوش شدن برچسب گارانتی، برداشتن پلمپ دستگاه، جابجایی، تغییر وضعیت یا دستکاری، تعمیر دستگاه توسط افراد غیرمجاز، اتصال ادوات و ابزار نامناسب به تجهیزات و ایجاد سایر خسارات عمدی به دستگاه و …. جلوگیری کرده و در صورت بروز هر حادثهای برای دستگاه (شامل موارد فوق، سرقت، آتشسوزی و …) مسئولیت جبران خسارت بر عهده پذیرنده میباشد و در صورت عدم استرداد دستگاه یا جبران خسارت شرکت میتواند از محل مبلغ ودیعه دستگاه و یا مراجع قانونی نسبت به طرح شکایت کیفری یا حقوقی اقدام کند.
- پذیرنده موظف است هنگام تحویل گرفتن پایانه فروش فرم تحویل دستگاه کارتخوان را مهر و امضاء و تحویل نماینده شرکت دهد.
- پذیرنده متعهد است در صورت سرقت و یا مفقودی دستگاه کارتخوان تحویلی در اسرع وقت بصورت کتبی به شرکت اطلاعرسانی کرده و در اولین فرصت صورتجلسه مربوطه با ارگانهای ذیربط را تحویل شرکت دهد.
- پذیرنده متعهد است در صورت تغییر شغل، تغییر آدرس، اتمام قرارداد اجاره واحد تجاری یا اتمام اعتبار مجوز کسب محل تجاری خود در اسرع وقت موضوع را به شرکت اطلاع داده و نسبت به تمدید اعتبار مجوزهای خود اقدام نماید و در بازدیدهای ادواری مجوز دارای اعتبار را به پشتیبان تحویل دهد.
- پذیرنده موظف است پیش از اجازه هرگونه دسترسی به پایانه فروش، اعمال تغییرات بر روی آن یا جمعآوری پایانه، شخص پشتیبانی کننده را احراز هویت کند. تنها پشتیبانان شرکت با ارائه کارت شناسایی معتبر، مجاز به بازدید دستگاه کارتخوان میباشند. پذیرنده در این خصوص میتواند از مرکز تماس شرکت پرداخت الکترونیک سپهر نیز استعلام نماید.
- پذیرنده باید دستگاه کارتخوان را در اختیار مشتری قرارداده و حریم دارنده کارت را رعایت کند و به هیچ عنوان رمز مشتری را از وی درخواست نکند. ورود رمز الزاماً باید توسط دارنده کارت انجام شود.
- تولید رسید نامعتبر و جعلی، غیر قانونی و تخلف محسوب میگردد.
- ایجاد تراکنشهای غیرمجاز (غیر واقع، توسط پذیرنده و بدون فروش کالا و یا خدمت) تخلف بوده و در صورت محرز شدن تخلف دستگاه غیرفعال خواهد شد.
- پذیرنده به هیچ عنوان مجاز به دریافت مبلغ اضافی به عنوان هزینه کارمزد پرداخت از دارنده کارت نیست.
- پذیرنده مجاز است در صورت ناموفق بودن تراکنش از تحویل کالا و ارائه خدمات به مشتری خودداری کند. بدیهی است در صورت تحویل کالا به مشتری و عدم دریافت وجه، خسارات مربوطه به عهده پذیرنده خواهد بود.
- در صورت بروز هر گونه مشکل در فرآیند فروش کالا و خدمات که ناشی از قصور پذیرنده باشد تمامی مسئولیتهای ناشی از آن مورد بر عهده وی بوده و پذیرنده موظف به جبران خسارت وارده به دارنده کارت و به تبع آن به شرکت است.
- پذیرنده متعهد است چنانچه به اشتباه وجهی به صورت اضافی به حساب وی واریز شد از برداشت وجه خودداری کند و مراتب را سریعاً به شرکت اطلاع دهد. در این موارد شرکت میتواند بدون انجام هیچ تشریفاتی و در جهت رفع اشتباه نسبت به برداشت وجه مربوطه از حساب وی اقدام کند و در صورت برداشت سهوی توسط پذیرنده میبایست حداکثر ظرف مدت ۴۸ ساعت وجه مربوطه به حساب برگردانده شود.
- پذیرنده متعهد است از فروش کالا یا خدماتی که مخالف با قوانین موجود در کشور و یا مصوبات ارگانهای ذیربط میباشد، خودداری کند.
- پذیرنده متعهد است هر گونه تبلیغات در زمینهی پرداخت الکترونیک را که به صورت ضمنی یا صریح ممکن است ذهن خواننده را معطوف به شرکت کند، با هماهنگی شرکت انجام داده و همکاری لازم در خصوص انجام تبلیغات و ارائه راهنمای سرویس همچون (پخش فیزیکی بروشورها، الصاق استند، پلاکارد و برچسب و …) که توسط شرکت صورت میپذیرد را بنماید.
- پذیرنده به هیچ وجه و تحت هیچ شرایطی نمیتواند حق انتفاع از امکانات پرداخت الکترونیک را به غیر واگذار کند (واگذاری پایانه فروش و سایر اقلام تحویلی به غیر ممنوع میباشد)
- شرکت هیچ مسئولیتی در رفع دعاوی بین پذیرنده و سایر اعضایی که در زنجیره تامین کالا یا خدمات پذیرنده دخیل هستند، ندارد.
- پذیرنده اذعان میدارد که مطیع قوانین حاکم بر تجارت الکترونیک مصوب شورای اسلامی، بخشنامهها و مصوبات بانک مرکزی و شرکت شاپرک در مورد پرداختهای الکترونیک بوده و آنها را رعایت نماید.
- پذیرنده متعهد به فعال بودن پایانه پرداخت است و در صورت تشخیص شرکت در خصوص غیرفعال بودن آن، شرکت محق به غیرفعال کردن ابزار پرداخت پذیرنده بوده و پذیرنده میبایستی کمال همکاری را در این خصوص داشته باشد.
- پذیرنده مکلف است هر نوع نقص یا اشکال احتمالی فنی ابزار و پایانه پرداخت را به قید فوریت از طریق شماره تلفنهای ۱۶۸۶ به واحد مرکز ارتباط با مشتریان شرکت اطلاع دهد و موضوع را تا رفع کامل نقص فنی درگاه پیگیری کند.
- پذیرنده متعهد است در صورت تغییر در زمینه فعالیت (صنف)، آدرس و همچنین سایر اطلاعات واحد تجاری و اتمام اعتبار مجوز کسب خود، موارد را در اسرع وقت به صورت کتبی به شرکت اعلام کند، در غیر این صورت شرکت حق فسخ قرارداد حاضر را به صورت یک طرفه دارد. بدیهی است ادامه فعالیت پذیرنده در حوزه جدید منوط به موافقت شرکت خواهد بود.
- پذیرنده موظف است جهت تغییر شماره حساب متصل به ابزار پذیرش خود، درخواست تغییر حساب را به مرکز ارتباط با مشتری اعلام نماید تا پشتیبان همراه با فرم مربوطه در محل پذیرنده حاضر شود و پس از تکمیل فرم توسط پذیرنده ممهور به مهر خود و یا امضا را به پشتیبان شرکت تحویل نماید.
- پشتیبانی و پاسخگویی به مشکلات دارندگان کارت در خصوص کلیه مسائل و موارد مربوط به کالا و خدمات بر عهده پذیرنده است.
- پذیرنده موظف است وجهه تجاری شرکت را حفظ کند.
- جعل یا ارائه اطلاعات ساختگی در حوزه پرداخت الکترونیکی و یا هرگونه تلاش منجر به سلب اعتماد دارندگان کارت از نظام پرداخت الکترونیکی کشور ممنوع میباشد، در صورت وقوع مطابق با قوانین و مقررات شرکت شاپرک، پذیرنده در لیست سیاه قرار خواهد گرفت و شرکت مجاز میباشد تا از طریق مراجع قانونی نسبت به طرح شکایت کیفری اقدام کند.
- پذیرنده متعهد است تا از هرگونه تلاش به منظور نفوذ به سامانههای پرداخت الکترونیکی کشور خودداری کند و در صورت وقوع مطابق با قوانین و مقرارات شاپرک، پذیرنده در لیست سیاه شرکت شاپرک قرار خواهد گرفت و شرکت مجاز میباشد تا از طریق مراجع قانونی نسبت به طرح شکایت کیفری اقدام کند.
- استفاده از پایانهها در صنفی غیر از صنف اعلام شده در قرارداد فی مابین شرکت پرداخت الکترونیک سپهر و پذیرنده، ممنوع بوده و تخلف محسوب میشود.
- عدم ارائه رسید به مشتری در خدماتی که ارائه رسید، طبق مقررات و الزامات شاپرک الزامی است (مانند خرید کالا) تخلف میباشد.
- ذخیره و یا استفاده از اطلاعات محرمانه دارندگان کارت توسط پذیرنده غیر قانونی و تخلف محسوب میشود.
اعمال مجرمانه (پذیرندگان پرخطر)
مواردی که منجر به خدشه دار شدن سوابق پذیرندگان و درج نام آنها در فهرست پذیرندگان پر خطر میشود به شرح ذیل میباشد:
بهره برداری از ابزار پذیرش در حوزه خدمات غیرمجاز و معاملات صوری
فروش کالا و یا ارائه خدمات مغایر با قوانین جمهوری اسلامی
نقص نگهداری مسئولانه از ابزار پذیرش
مفقود نمودن یا ایراد و ضرر و زیان به تجهیزات پرداخت الکترونیکی
اعمال تغییرات بر روی ابزار پذیرش توسط هر شخصی به جز پشتیبان رسمی شرکت ارائه دهنده خدمات پرداخت
عدم اعلام جا به جایی ابزار پذیرش به شرکت ارائه دهنده خدمات پرداخت
دور نگه داشتن ابزار پذیرش از دسترس دارنده کارت و یا مانیتور کردن صفحه کلید ابزار پذیرش
عدم رعایت حریم دارنده کارت در هنگام ورود رمز روی پایانه فروش و یا پرسیدن رمز مشتری
خروج دستگاه پایانه فروش از کشور
دریافت اطلاعات حساس دارنده کارت (CVV2، تاریخ انقضا، رمز دوم و..) از طریق سایت (پذیرندگان اینترنتی)
اخذ مبلغ اضافی از دارنده کارت بابت پرداخت وجه از طریق ابزارهای پذیرش
عدم ارائه رسید به مشتری و یا عدم رعایت الزامات ابلاغی شرکت شاپرک در خصوص رسید
عدم همکاری در عودت وجوه اضافی واریز شده سهوی به حساب پذیرنده
عدم ارائه اطلاعات صحیح و معتبر از هویت، صنف و کسب وکار، آدرس و شماره تلفن
عدم اطلاع رسانی به شرکت ارائه دهنده خدمات پرداخت در صورت تغییر صنف، آدرس و یا سایر اطلاعات ارائه شده
تمامی موارد فوق مورد ارزیابی و پایش دائمی شرکت قرار دارد و در صورت شناسایی نسبت به مسدود سازی و اعلام به شاپرک اقدام میگردد.
آموزش چرخه تراکنشها و زمان تسویه تراکنشها
در روزهای غیر تعطیل رسمی، انتقالات سامانه «پایا» برای تسویه تراکنشهای کارتی «شاپرک» مربوط به روز قبل، صرفاً یک بار در روز و در سیکل ساعت ۳:۴۵ بامداد پردازش و برای بانکهای پذیرنده ارسال میگردد. ضمناً ریز تراکنشهای پایانههای فروش «شاپرک» در ساعت ۵:۰۰ بامداد در اختیار بانکهای پذیرنده قرار میگیرد.
در روزهای تعطیل رسمی، انتقالات سامانه «پایا» برای تسویه تراکنشهای کارتی «شاپرک» مربوط به روز قبل، صرفاً یک بار در روز و در سیکل ساعت ۱۵:۴۵ پردازش و برای بانکهای پذیرنده ارسال میگردد. ضمناً ریز تراکنشهای پایانههای فروش «شاپرک» در ساعت ۱۷:۰۰ در اختیار بانکهای پذیرنده قرار میگیرد.
پس از ارسال دستور پرداخت به بانک ها در زمان مقرر شده فوق، زمان واریز به حساب پذیرندگان بستگی به مقررات مبادلات پولی بانک پذیرنده دارد.