تاریخ تهیه : ۸ مرداد ۱۴۰۱ |
. هدف
هدف از تدوین این دستورالعمل، به شرح ذیل می باشد:
- اتخاذ رویه هماهنگ به منظور مدیریت بر اجرای روش اجرایی پژوهشها؛
- نهادینه شدن فرهنگ تحقیق در شرکت؛
- ارتقاء سطح کیفیت در اجرای پروژه های پژوهشی؛
- افزایش اثر بخشی و کارایی پژوهش در شرکت؛
- تقویت تقاضامحوری و پاسخگویی پژوهش و فناوری به نیازهای صنعت پرداخت؛
- هماهنگی و مدیریت در استفاده از نتایج پژوهشی؛
- تقویت و توسعه ارتباط میان واحدهای سازمانی، مشتریان و خدمت گیرندگان؛
- استفاده از پتانسیل های علمی موجود در سطح کشور در زمینه های مرتبط با صنعت پرداخت برای نیل به خودکفایی و ارتقای محصول نوآورانه؛
- سیاستگذاری و فراهم آمدن زمینه رشد فعالیت های علمی و پژوهشهای مرتبط با صنعت پرداخت در دانشگاه ها، موسسات آموزش عالی و سایر حوزه های فعال در این زمینه؛
- ایفای نقش در توسعه علمی کشور در زمینه های مرتبط با پرداخت های بانکی؛
- حمایت از مخترعان، مبتکران و نوآوران؛
- اتخاذ رویه هماهنگ برای شرکت در کنفرانس ها و برگزاری رویدادها، نمایشگاه ها و سمینارهای مرتبط.
- دامنه کاربرد
محدوده اجرا: حوزه ستادی شرکت پرداخت الکترونیک سپهر
فعالیتهای مشمول: کلیه پروژه ها و فعالیتهای پژوهشی که در زمینه صنعت پرداخت در حوزه فعالیتهای شرکت پرداخت الکترونیک سپهر انجام می شود.
- مسئولیت
۳-۱- مسئولیت اجرای کلیه مراحل این نظام نامه به عهده ” کمیته نوآوری” و به طبع آن “معاونت توسعه بازار” می باشد.
۲-۳- مسئولیت نظارت بر صحت انجام این مستند بر عهده “مدیریت سازمان و روش ها” میباشد.
- تعاریف
۴-۱- پژوهش: کار نظاممند و خلاقی که بهمنظور افزایش ذخیره دانش علمی و کاربرد عملی آن انجام میگیرد.
۴-۲- پژوهش بنیادی: کار تجربی یا نظری که عمدتاً بهمنظور کسب آگاهیهای جدید از منشأ پدیده یا واقعیتهای مشاهدهپذیر انجام میشود بدون اینکه کاربرد ویژه یا دقیقی برای آن در نظر گرفته شده باشد.
۴-۳- پژوهش توسعهای: کار نظاممندی که با استفاده از دانش حاصل از تحقیقات با تجربه علمی در جهت تولید فرآوردهها، ابداع یا استقرار فرآیندها، بهبود نظامها یا خدمات انجام میشود.
۴-۴- پژوهش کاربردی: کاوشی که بهمنظور کسب دانش علمی و فنی جدید با کاربرد عملی مشخص انجام میشود.
۴-۵- محقق/پژوهشگر: به فردی گفته میشود که حداقل دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد بوده و بهصورت حرفهای مشغول فعالیت پژوهشی باشد.
۴-۶- متقاضی پژوهش: متقاضی اجرای اولویتهای پژوهشی، میتواند کلیه معاونتهای شرکت باشد.
۴-۷- مجری پژوهش: مجری پروژه های پژوهشهای شرکت، دانشگاه ها ، مراکز علمی و پژوهشی و شرکت های دانش بنیان می باشند.
۴-۸- طرح پژوهشی: به مجموعهای هماهنگ از فعالیتهای علمی و فنی، با زمانبندی و اهداف مشخص برای تحقیق و توسعه که توسط مجموعهای از پژوهشگران اجرا میشود. پژوهشگران اعم از اساتید، دانشجویان، مخترعین، شرکتهای دانش بنیان و واحدهای فناور می باشند.
۴-۹- داور پروژه: کارشناس خبره صنعتی (بالای ۵ سال) یا دانشگاهی (حداقل استادیار) که برای ارزشیابی پروژههای دریافت شده تعیین میگردد.
۴-۱۰- داور اولویت تحقیقاتی: کارشناس خبره صنعتی (بالای ۵ سال) یا دانشگاهی (حداقل استادیار) که برای ارزشیابی پیشنهاد اولویتهای دریافت شده تعیین میگردد.
۴-۱۱- ناظر اجرایی: معاونت توسعه بازار یا نماینده ایشان جهت پیگیری، هماهنگی بر اجرای پروژه های تحقیقاتی به عنوان ناظر اجرایی تعیین میگردد.
۴-۱۲-ناظر فنی: یک نفر از اعضاء هیئت علمی دانشگاه و یا صاحب نظران مرتبط با موضوع پروژه (نماینده واحد بهره بردار یا کاربر)، که جهت هدایت و کنترل کیفی پروژه های تحقیقاتی و انطباق آن با شرح خدمات مصوب تعیین می گردد.
۴-۱۳-زمینه های ارتباطات علمی: این زمینه ها عبارتند از عقد تفاهم نامه های همکاری با دانشگاهها و موسسات آموزش عالی، مساعدت برای تاسیس مراکز پژوهشی مشترک با دانشگاه ها، فرصت مطالعاتی استادان دانشگاه ها در صنعت بانکداری و یا پرداخت، استفاده از پتانسیل انجمن های علمی و مراکز غیردولتی، حمایت از فعالیتهای علمی و تحقیقاتی، برگزاری نمایشگاه ها، سمینارها و رویدادهای علمی، تعیین اعتبار علمی کنفرانس های خارج از کشور و سایر مواردی که موجب تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه میشود.
۴-۱۴-انتقال و بومی سازی فناوری: کارها و اقدامات لازمی که برای پذیرش فناوری وارداتی و انطباق آن با شرایط محلی (اجتماعی، فرهنگی، اقلیمی،….) صورت می گیرد.
۴-۱۵- نوآوری: عبارت است از ارایه نظریه یا رویکرد جدید، محصول یا فناوری جدید، به کارگیری عوامل جدید در تولید، بهبود ساختار سازمانی یا فرایندهای سازمانی، کشف یا توسعه بازارهای جدید.
۴-۱۶-پروژه های تحقیقاتی ملی: پروژه های پژوهشی که در رابطه با مسائل مشترک شرکتهای پرداخت الکترونیک (PSP) منافع حاصل از انجام آن متوجه بیش از یک شرکت می باشد.
۴-۱۷- فناوری: مجموعه دانشها، روشها، فرآیندها و سامانهها، مهارتهای فنی و سازمانی، نرمافزارها و سختافزارهایی که برای تبدیل منابع به محصول یا خدمات بهکار گرفته میشود.
۴-۱۸-کمیته نوآوری: نهادی است که وظیفه راهبری امور مربوط به پژوهش را به ریاست مدیریت عامل شرکت به عهده دارد و اعضای آن از میان مدیران و کارشناسان متخصص صنعت و یا اعضای هیأت علمی دانشگاهها انتخاب میشود.
۴-۱۹- مشاور: اشخاص حقیقی یا حقوقی ارائه دهنده خدمات مشاوره پژوهشی و یا فنی به حوزه مدیریت عامل یا معاونتها که طرف قرارداد با شرکت سپهر می باشند، بهطور اختصار مشاور نامیده میشوند.
نظارت: نظارت بر پروژههای تحقیقاتی عبارتست از رسیدگی مستمر به نحوهی اجرای پروژهها و هدایت و کنترل مداوم آن بهمنظور نیل به اهداف مصوب پروژه.
۴-۲۱- تقاضامحور: موضوع پژوهشی که از طرف واحد بهرهبردار بهمنظور انجام پژوهش در مورد موضوعی که مورد نیاز آن واحد پژوهشی است به کمیته نوآوری پیشنهاد میشود.
۴-۲۲- فرم سفارش پروژه: یک فرم درخواست پیشنهاد پروژه (Request For Proposal) است که در آن شرح خدمات و جزییات مورد نیاز یک پروژه پژوهشی ارائه شده و بهمنظور اطلاع پژوهشگران بهصورت فراخوان در سایت شرکت درج میگردد.
- شرح عملیات
۱-۵- مقدمه
امروزه برقراری ارتباطات علمی و پژوهشی به عنوان مقوله ای کارامد در جهت توسعه علمی و صنعتی و موفقیت های آینده هر جامعه، بیش از پیش احساس می شود. ارتباط صنعت و دانشگاه با توجه به نقشی که این دو نهاد در جامعه دارند، نیازمند ساز و کارهای ویژه ای است که بدون پرداختن به آنها و نیز بدون ایجاد زمینه های مناسب ارتباط، نمی توان به کارآمدی آن خوش بین بود. این ارتباطات در طول زمان شکل می گیرد و برگرفته از نیازها و ضرورت ها بوده و بر اساس سمت و سو و اهداف کاربردی مرتبط بر آن، تعیین میشود.
با عنایت به بند ۹ سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران در افق ۱۴۰۴ هجری شمسی مبنی بر ساماندهی و بسیج امکانات و ظرفیت های کشور در جهت افزایش سهم ایران در تولیدات علمی جهان، سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری در بخش علم و فناوری و اقتصاد مقاومتی، نظام نامه مدیریت و راهبری تحقیقات و فناوری این شرکت به شرح ذیل تدوین گردیده است.
نظام نامه مدیریت و راهبری تحقیقات و فناوری عبارتست از مجموعه ای منسجم و نظام مند که در تعریف مسائل، برنامه ریزی، انجام تحقیقات و پیاده سازی نتایج تحقیقات در شرکت فعال می باشد. اعضای اصلی این نظام عبارتند از:
۱-ریاست کمیته نوآوری (مدیرعامل)
۲- اعضای کمیته نوآوری
۳- متقاضیان انجام تحقیقات
۴- مجریان تحقیقات.
وظیفه برنامه ریزی کلان و نظارت بر اجرای برنامه ها بر اساس برنامه های بلند مدت، به عهده “معاونت توسعه بازار” میباشد. این معاونت داده های مورد نیاز برای برنامه ریزی را از نیازهای تعریف شده توسط متقاضیان و نتایج تحقیقات گذشته دریافت مینماید. متقاضیان تحقیقات علاوه بر شناسایی دقیق و طبقه بندی نیازهای خود، نتایج حاصل از تحقیقات انجام شده را در عمل به کار گرفته و نیازهای جدید خود را تعریف می نمایند. مجری تحقیقات نیز بر اساس برنامه های دریافتی از “معاونت توسعه بازار” و نیز با توجه به نیازهای تعریف شده توسط متقاضیان، به انجام تحقیقات و ارائه دستاوردهای کاربردی می پردازد. در این نظام نامه ساختار، فرایندها و دستورالعمل های مرتبط با تحقیقات به همراه مستندات مربوطه تشریح شده است.
۲-۵-خطی مشی
هدایت پروژه های پژوهشی مرتبط با صنعت پرداخت در جهت توسعه و تحقق اهداف استراتژیک شرکت با استفاده از نتایج تحقیقات و نوآوریهای فناورانه در راستای بهینه سازی و بهبود در بخش های هزینه، زمان و کیفیت محصولات و خدمات و نیل به خود اتکایی با توسعه ایدههای خلاقانه، نوآوری با محصول و در بازار جدید.
۳-۵- ساختار اجرایی نظام تحقیقات
رسالت نظام نامه مدیریت و راهبری تحقیقات و فناوری، انجام فعالیتهای تحقیقاتی در راستای برنامه استراتژیک و سند چشم انداز شرکت و بر مبنای برنامه بلند مدت تحقیقات و طبق روال مشخصی صورت میگیرد. بر اساس چشم انداز تعریف شده و تنها پژوهش از نوع کاربردی و توسعه ای در حوزه این نظام قرار میگیرد. پژوهش کاربردی و توسعه ای از نظر اجرایی می تواند به گونه های مختلفی صورت پذیرد که عبارتند از :
– اجرای پروژه توسط پژوهشگر.
– خرید و انتقال دانش حاصل از پژوهش های انجام شده توسط سایر شرکتهای PSP با پژوهشگران.
– ثبت و مستند سازی دانش در قالب تالیف یا ترجمه کتاب و مقالات.
از آنجا که رویکرد نظام نامه مدیریت و راهبری تحقیقات و فناوری تحقیقات تمرکز بر مسائل واقعی شرکت و بکارگیری نتایج تحقیقات است. در نظام نامه به منظور یکپارچه ساختن و نظام مند کردن فعالیتهای تحقیقاتی، توجه ویژهای به تمام اجزای چرخه تحقیقات شده است. این چرخه از چهار گام اصلی به شرح ذیل تشکیل شده است:
- دریافت و بررسی اولویتهای پژوهشی
- دریافت و بررسی فرمهای تعریف پروژه
- نظارت بر اجرای پروژه های پژوهشی
- تجاری سازی و یا بکارگیری پروژههای پژوهشی
۱-۳-۵- ارکان تحقیقات شامل موارد زیر میباشد:
- کمیته نوآوری
- معاونت توسعه بازار
۱-۱-۳-۵- کمیته نوآوری:
تعداد اعضای کمیته نوآوری بسته به نوع پروژه پژوهشی متغیر بوده اما اعضای ثابت آنها شامل افراد ذیل می باشد. عضویت در کمیته با حکم مدیرعامل یا قائم مقام مدیرعامل شرکت رسمیت مییابد.
- مدیرعامل شرکت (رئیس کمیته)؛
- معاون و یا نماینده معاونت توسعه بازار ( دبیر کمیته)؛
- معاون و یا نماینده واحدهای عملیات، خدمات نوین و سیستم های پرداخت؛
تبصره ۱ : در موارد استثنا فقط با تصویب کمیته نوآوری و بسته به نوع پژوهش و تخصص مورد نیار، تعداد اعضای کمیته نوآوری میتواند افزایش یابد.
تبصره ۲ : در موارد ذیل ریاست کمیته نوآوری میتواند پیشنهاد لغو حکم اعضای کمیته نوآوری را به مرجع تصویب کننده تسلیم نماید:
- عدم فعالیت مناسب با اهداف کمیته؛
- غیبت غیر مجاز جلسه متوالی و یا ۲۰% کل جلسات سالیانه؛
- ترک خدمت عضو از موسسه مربوطه؛
- تغییر شغل سازمانی عضو؛
۲-۱-۳-۵- کمیته نوآوری شرکت به طورکلی وظایف زیر را به عهده دارد:
- برنامه ریزی، مکاتبات، پیگیری و انجام کلیه هماهنگیهای لازم به منظور تشکیل جلسات کمیته و همچنین تهیه و ارسال صورتجلسات به اعضاء و اقدامات لازم به جهت ابلاغ و پیگیری مصوبات کمیته.
- دریافت نیازهای تحقیقاتی و تدوین برنامهها و اولویتهای سالیانه تحقیقاتی.
- تدوین دستورالعملها و مکانیزمهای انگیزشی جهت توسعه فرهنگ و فعالیتهای تحقیقاتی در شرکت.
- بررسی اولیه کلیه اولویتهای تحقیقاتی پیشنهادی دریافت شده به لحاظ رعایت و انطباق با سیاستهای راهبردی ابلاغی تحقیقات در صنعت پرداخت توسط معاونت توسعه بازار.
ملاکهای اصلی پذیرش پروژههای تحقیقاتی عبارتند از :
۱-۴- توجیه از نظر نسبت منفعت به هزینه و بررسی ظرفیت اثربخشی پژوهش؛
۲-۴- داشتن جنبههای نوآوری؛
۳-۴- پیشبینی استفاده از دانشگاهها، موسسات تحقیقاتی و شرکتهای دانش بنیان؛
۴-۴- استفاده عملی از نتایج پروژههای تحقیقاتی به عنوان یک اصل میباشد، لذا در بودجه پیشنهادی، برای اجرایی نمودن نتایج تحقیقات، از جمله هزینه اجرای آزمایشی نتایج، پیش بینی لازم بعمل آید؛
- بررسی و ارجاع اولویتهای پیشنهادی کمیته نوآوری؛
- هماهنگیهای لازم به منظور تشکیل جلسات کمیته نوآوری و بررسی پروپوزالهای دریافت شده؛
- بروزرسانی و ارتقای وبسایت شرکت جهت ایجاد ارتباط موثر و دو سویه با همکاران، پژوهشگران و اعضای هیئت علمی دانشگاهها؛
- نظارت بر پروژههای تحقیقاتی و اخذ گزارشات منظم از روند پیشرفت آنها و تایید صورت وضعیتهای مالی پس از اخذ نظرات کمیته نوآوری و داوران؛
- پیگیری پرداخت پاداش و حق الزحمه داوران و حمایت و تشویق مالی ارائه کنندگان مقالات؛
۲-۳-۵-دوره بازنگری
این نظام نامه در صورت نیاز به بازنگری، توسط کمیته نوآوری بازنگری شده و با تصویب مدیرعامل شرکت پرداخت الکترونیک سپهر در محدوده شرکت نافذ خواهد بود.